četvrtak, 6. rujna 2018.

Generacija koja NE VALJA

Kada prijeđeš tridesetu, a nisi uradio život onako kako su te naučili da treba, ima skup od pet pitanja koji te neumorno prati sve dok ne zadovoljiš svaku od točaka. Svako od tih pitanja implicira da NE VALJAŠ. Točke su sljedeće:


1) Kada se misliš udati/oženiti?

Ako se trenutno nemaš za koga udati/oženiti - nešto s tobom ne valja jer svaka krpa koja valja si je već našla zakrpu. Ne postoji mogućnost da je to tvoj svjestan trenutni izbor, da se odmaraš u samoći, skupljaš snagu, da trenutno nemaš takav interes ili imaš druge prioritete. NE VALJAŠ i ovim pitanjem te stalno treba podsjećati na to.

Ako se imaš za koga udati/oženiti, ali se niste odlučili na potpisivanje dokumenata, prijavu na MUP, poreznu i tako dalje - nešto s vama ne valja i sigurno ste u krizi. Ne postoji mogućnost da ste praktični ljudi koji će se vjenčati radi podizanja kredita (koji ovoga momenta zajedno ne planirate podići). NE VALJAŠ jer ga nisi čarima navela da klekne/nisi dovoljno hrabar da klekneš.
(Ja bih ga radije čarima navela da hrabro otplati kredit u tekućoj godini, ali svakome svoje.)


2)  Kaće djeca?

Ovo je osobito sklizak teren.

Ako nemaš s kime imati djecu, može ti radi toga biti teško, ali i ne mora. Možda bi baš htjela/htio pa ti je malo tugica, a možda ti baš paše slobodica. U obje varijante NE VALJAŠ, jer u prvoj jadna/jadan ti, a u drugoj jadna ti majka (iz nekog razloga ne i otac, samo majka).

Ako imaš s kime imati djecu, ali se nijednome sada baš ne da ili čekate financijski povoljniji trenutak - nitko s time nema problema osim zabrinutih susjeda i tetki. NE VALJAŠ, ali isto tako nemaš ni problema.

A što ako imaš, želiš i ne možeš? Htjela bih da svaki par koji uz najbolju volju ne može imati djecu, iskreno (ili neiskreno) odgovori "rekli su nam da smo neplodni" i snima lica svih susjeda i tetki u trenutku spoznaje da su neka pitanja neumjesna. Pa da probamo iščitati NE VALJAŠ na snimci.


3)  Kada ćeš dobiti stalan posao?

Nije do stanja u zemlji, ekonomske crne rupe, demografskog sloma - samo moraš htjeti raditi, a ti očito ne želiš. Nije ni do toga što je u zdravom kapitalizmu važnija fluktuacija poslova od toga da ne talasaš do penzije. Očito NE VALJAŠ i zato nemaš stalan posao.
(Gdje se kupi droga od koje mozak tako radi?)


4)  Kako to da ideš na kave, pive i treninge - pa šta ti nemaš obaveze po kući?

Ako nemam ni muža ni ženu ni djecu, očito mi je kuća blatna, ne jedem, vježbam do iznemoglosti i vucaram se po barovima u nadi da ću uloviti tuđeg muža/ženu. Djecu ne lovim, ali ipak NE VALJAM.

Ako imam muža, ženu ili djecu, znači da mi nije stalo do obitelji i da nešto doma ne valja. Kuća je sigurno zapuštena, djeca su neuhranjena i prljava, muž ili žena nesretni i usamljeni. U nijednom slučaju ne postoji mogućnost da smo mentalno i fizički nastavili živjeti i nakon ulaska u tridesete, i nakon nužne promjene načina života. Nisi pun života i volje, nego NE VALJAŠ.


5)  A ti znaš kuhati/popravljati po kući?

Ne, naručujem hamburgere svaki dan i gazim po čavlima ispalim iz zida. Ako moraš ovo pitati, znači da sumnjaš u sposobnosti cijele jedne generacije. NE VALJATE.


Drago mi je što živimo u demokratskom društvu u kojem se cijeni različitost mišljenja. Na primjer, moje je mišljenje da moja generacija itekako više VALJA od prethodne.

Take it or leave it, it's a democracy.


















Nema komentara:

Objavi komentar

It Takes Two to Tango

Tko o čemu, ja o medicinski potpomognutoj oplodnji! Šta ću, puno mi znači. Toliko mi je važna da sam zanemarila sve drugo. A najvolim se upl...